Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden. Een gezonde economie draagt niet alleen bij aan ‘enge’ welvaart (bijvoorbeeld inkomen) maar ook aan brede welvaart.
Mediaan besteedbaar inkomen
Het mediaan besteedbaar inkomen in Fryslân is al jaren één van de laagste van Nederland. Ook zijn er binnen de provinciegrenzen verschillen zichtbaar: zo is het mediaan huishoudinkomen hoger in het zuiden van Fryslân dan in het noorden.
Bruto regionaal product en Economische groei
Het bruto regionaal product van Fryslân was in 2022 € 25.490 miljoen. De groei van het BRP van Fryslân ligt sinds 2015 elk jaar iets lager dan de groei van het landelijke BRP (index 2013). Uitzonderingen op deze trend zijn de corona 2019 en 2020. In 2019 was de economische groei van Fryslân (3%) groter dan die van Nederland (2%). In 2020 was de economische daling van Fryslân (-2,1%) kleiner dan die van Nederland (-3,9%).
Gini-coëfficiënt (inkomensongelijkheid)
Ten opzichte van Nederland kent Fryslân minder inkomensongelijkheid. In Fryslân is de Gini-coëfficiënt 0,24 en in Nederland 0,28. Hoe hoger de Gini-coëfficiënt, hoe groter de verschillen.
Werkloosheidspercentage
De werkloosheid is de afgelopen jaren gedaald in Fryslân naar 3,5 procent in 2022. Dit is gelijk aan het Nederlandse percentage, terwijl het heel lang boven het Nederlandse percentage heeft gelegen.
Tevredenheid met vrije tijd
In Fryslân is men erg tevreden met de hoeveelheid vrije tijd. Van de inwoners is 3 op de 4 tevreden, wat vergelijkbaar is met het Nederlands gemiddelde. Dit is de afgelopen 10 jaar stabiel hoog.