Economische samenwerkingsagenda Blue Delta

Scope

De Monitor Blue Delta bevat niet alleen economische indicatoren, zoals aantal vestigingen, banen en toegevoegde waarde. Er zijn ook indicatoren opgenomen over sociaaleconomische randvoorwaarden (wat maakt Fryslân aantrekkelijk voor werknemers en ondernemers, hoe is het leerklimaat) en (beperkt) over de effecten van beleid. Daarmee geeft de monitor ook enig zicht op de ontwikkeling van de Brede Welvaart in Fryslân. Meer Brede Welvaartindicatoren staan in de diverse monitoren van Planbureau Fryslân, Provincie Fryslân en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Benchmark

Om de sociaaleconomische ontwikkeling van Fryslân in perspectief te plaatsen worden de cijfers zoveel mogelijk afgezet tegen Nederland. In die gevallen wordt veelal een indexgrafiek weergegeven.

Keuze van de indicatoren

In de eerste versie van de BDM zijn circa 40 indicatoren gebruikt. Overwegingen bij het kiezen zijn de zeggingskracht van een indicator en de beschikbaarheid van gegevens, ook in relatie tot de toekomst om zo trends te kunnen waarnemen. In deze tweede versie van de BDM is, naast de set van kwantitatieve indicatoren, ook kwalitatieve informatie opgenomen, veelal uit interviews. Daarbij is er nadrukkelijker gezocht naar de betekenis van de 6 speerpunt-sectoren voor de brede welvaart van Fryslân.  

Colofon

Opdrachtgevers van deze monitor zijn:
Provincie Fryslân, Innovatiepact Fryslân en Planbureau Fryslân.

De monitor is gemaakt door:
Tonny Huisink, Gerian Kuiper, Sanne Wierdsma, Bernard Boorsma en Wouter Marchand (Planbureau Fryslân) en Menno Holkema (provincie Fryslân)

Begeleidingscommissie:
Tjeerd Hazenberg (Provincie Fryslân),  Bertwin Kampman (Innovatiepact Fryslân) en Matthias Olthaar (NHL Stenden)

Beeldredactie:
Olle Vastbinder (IPF)

Bron foto’s: 
Merk Fryslân, IPF, WRK.frl en YnBusiness

Webdesign:
Durk-Pieter Noordenbos (BWH) en Bastiaan Blaauw (Statuur)

Partners