Economische samenwerkingsagenda Blue Delta

Aan welke voorwaarden moet Fryslân voldoen om een aantrekkelijke regio te zijn om in te leven, te ondernemen en te leren?

Leven

Wat maakt Fryslân aantrekkelijk om in te leven?

Cultuur 

In Fryslân waren er in 2022 1.298 voorstellingen. Er zijn 270.000 bezoeken aan voorstellingen geweest. 

Gemiddeld wordt een voorstelling in 2021 net geen 100 keer bezocht. Twee jaar eerder was dit nog ruim 200 bezoeken per voorstelling. Voor Nederland ligt dit respectievelijk op 359 in 2019 en 169 in 2021.

Omgerekend, als we het aantal inwoners afzetten tegenover het aantal bezoeken, zien we dat een inwoner van Fryslân gemiddeld 0,09 voorstelling bezocht in 2021. Twee jaar eerder, dus voor de corona-periode, lag dit op 0,53. Voor Nederland ligt dit respectievelijk op 1,12 in 2019 en 0,24 in 2021. Het gaat hierbij om de professionele podiumkunst en dus niet om de amateurpodiumkunst, die in Fryslân sterk is. 

Woonomgeving

Van de inwoners van Fryslân is 87% (zeer) tevreden met hun woonomgeving. Van alle inwoners in Nederland is 84% (zeer) tevreden met hun woonomgeving. 

In interviews werd als randvoorwaarde voor de economische speerpunten (maar het geldt breder) aangegeven dat de beschikbaarheid van woningen voor (nieuwe) werknemers van belang kan zijn om als regio aantrekkelijk te zijn. Uit het dashboard koopmarkt Fryslân blijkt dat er sprake kan zijn van een overspannen woningmarkt. De vraag naar sociale huurwoningen blijft toenemen (rapportage vraagdruk Fryslân).

De gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen stijgt al jaren, zowel in Fryslân als in Nederland. De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt in Fryslân wel lager dan in Nederland. Waar je in 2023 gemiddeld €323.765 betaalde voor een woning in Fryslân, was dit in Nederland gemiddeld €416.153. De stijgende woningprijs reflecteert de krapte op de woningmarkt. Werkgevers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van woningen voor potentiële werknemers. 

In Fryslân is de gemiddelde afstand tot voorzieningen groter dan gemiddeld in Nederland. Het aantal voorzieningen binnen een bepaalde omtrek is vaak lager. Hoe dunbevolkter de woonomgeving, hoe minder voorzieningen en hoe groter de afstand tot voorzieningen. In de afgelopen jaren zijn door schaalvergroting en veranderingen in de bevolkingssamenstelling voorzieningen verdwenen in Fryslân. Als een voorziening dreigt te verdwijnen hebben inwoners vaak moeite met het accepteren van dit verlies. Dit kan een (tijdelijk) negatief effect hebben op de leefbaarheid.

Ruimtelijke kwaliteit

Waardering voor het landschap: Inwoners van Fryslân voelen zich erg verbonden met het Friese landschap (cijfer 8,2) en zij waarderen het landschap ook hoog (cijfer 7,6).

Sociale cohesie

Contacten

Van de inwoners van Fryslân heeft 72,1% van de inwoners minstens 1x per week contact met familie, vrienden of buren. Het gemiddelde percentage voor Nederland (71,6%) is vergelijkbaar met Fryslân.

Veiligheid

In Fryslân voelt nog geen 1% zich onveilig in hun eigen buurt. Het Nederlandse percentage ligt op 2%. Daarnaast ligt het aantal geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners in Fryslân lager dan gemiddeld in Nederland (Fryslân: 32; Nederland: 46).

Bereikbaarheid zorg

De afstand tot zorginstellingen is in Fryslân structureel groter dan in de rest van het land. In Fryslân moet men gemiddeld 1,6 km reizen om bij een huisarts te komen, in Nederland is dat gemiddeld 1,0 km. Om bij een ziekenhuis te komen moet men in Fryslân gemiddeld 10,4 kilometer reizen (ziekenhuis inclusief buitenpoliklinieken) en 12,8 kilometer (ziekenhuis exclusief buitenpolikliniek) reizen. Voor Nederland is dit respectievelijk 4,8 en 7,1 kilometer.

Bronnen:

  • CBS: Professionele podiumkunsten (2023)
  • CBS: Bestaande koopwoningen; gemiddelde verkoopprijzen (2024)
  • CBS: Nabijheid voorzieningen (2024)
  • CBS: Regionale Monitor Brede Welvaart (2023)
  • Panel Fryslân: Natuur, landschap en biodiversiteit (2022)
  • Panel Fryslân: Verschil in Fryslân (2023)
  • Zie voor meer informatie de monitoren Natuur en Landschap, Veiligheid, Sociale Samenhang en Bereikbaarheid van Planbureau Fryslân
  • Interviews met Pieter van der Valk van Coöperatie Sûne Grûn en Gerrit van Leunen, directeur Maritiem Instituut Willem Barentsz
  • Dashboard Koopmarkt Fryslân van provincie Fryslân
  • Planbureau Fryslân, Rapportage vraagdruk Fryslân, 2023

Definities

Voorstellingen: Onder voorstellingen worden ‘artistieke producties (voorstellingen of activiteiten met één of meerdere optredens) die voor een algemeen publiek worden opgevoerd door professionele podiumkunstbeoefenaars’. Iedere artistieke productie wordt opgevoerd door tenminste één professionele podiumkunstbeoefenaar.

Bezoeken aan voorstellingen: De bezoeken aan voorstellingen zijn alle bezoeken aan deze voorstellingen (inclusief abonnementen).

Tevredenheid met de woonomgeving: Het percentage huishoudens dat (zeer) tevreden is met hun huidige woonomgeving. De woonomgeving is de omgeving en de buurt waarin het huishouden woont.

Gemiddelde verkoopprijs woningen: De gemiddelde verkoopprijs is de waarde die betaald is voor een bestaande woning die aangekocht is door een particulier. Het gaat hierbij alleen om verkochte woningen.

Hiermee is niet het verloop van de prijsontwikkeling van alle woningen aan te tonen. Het kan namelijk zo zijn dat de prijzen in een bepaald(e) maand of jaar hoger of lager liggen, doordat de typen woningen die verkocht zijn afwijken van de typen die op een ander moment zijn verkocht.

Waardering landschap: Aan inwoners van Fryslân is uitgevraagd welk cijfer zij het Friese landschap zouden geven en in hoeverre zij zich verbonden voelen met het landschap. Men kon hierbij een cijfer van 1 tot 10 invullen, waarbij 1 de laagste mate van waardering of verbondenheid is en 10 de hoogste.

Contacten: Het percentage inwoners van Fryslân van 15 jaar en ouder dat gemiddeld minstens 1x per week contact heeft met familie, vrienden of buren. Het gaat hierbij om alle vormen van contact (zowel fysiek als online). Het gaat om een gemiddelde score die berekend is vanuit de indicatoren ‘minstens wekelijks contact met familie’, ‘minstens wekelijks contact met vrienden’ en ‘minstens wekelijks contact met buren’.

Onveilig voelen: Het percentage inwoners van 15 jaar en ouder dat zich vaak onveilig voelt in de eigen buurt.

Geregistreerde misdrijven: Het aantal geregistreerde misdrijven betreft misdrijven die door de politie zijn vastgelegd in een proces-verbaal van aangifte of in een ambtshalve opgemaakt proces-verbaal.

Afstand tot zorg: De gemiddelde afstand van alle inwoners in een gebied tot de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk, ziekenhuis (inclusief buitenpolikliniek) en ziekenhuis (exclusief buitenpolikliniek), berekend over de weg.

Leren

Ondernemen

Partners